KSČM - Ústeckého kraje. KSČM - centrální.

Archiv 4.čtvrtletí

2012-12-11 8.PRACOVNÍ SETKÁNÍ ZASTUPITELŮ
Jitka Hanousková
V úterý 11. prosince se uskutečnilo již 8. pracovní setkání místostarostů, členů rad a zastupitelů zvolených za KSČM z okresu Teplice v tomto volebním období. Přítomni byli i všichni tři zastupitelé Ústeckého kraje včetně hejtmana Oldřicha Bubeníčka. Tomu v úvodu za všechny zastupitele popřál ke zvolení předseda Okresní rady členů zastupitelstev Antonín Kamenský. Zastupitelé se vzájemně informovali o rozpočtech svých měst či obcí, které se v současné době schvalují. Většinou jsou již rozpočty definitivní, někde čekají na schválení státního rozpočtu a volí provizorium. Zastupitelé kvitovali předpokládané posílení rozpočtů měst a obcí vycházející z nového rozpočtového určení daní. Přesná čísla však dosud nejsou známa. Zcela specifická situace je v Teplicích. Jak informoval předseda finančního výboru Ing. Lubomír Škarda, město neinvestovalo, nemá žádný úvěr, zadluženost je nulová. Schodek rozpočtu na rok 2013 zapříčiněný propadem v příjmech z daní (krach firem, pokles odbytu sklárny) bude pokryt z hospodářského výsledku předchozích let. Zastupitelé Ústeckého kraje informovali o průběhu a závěrech 1. zasedání ZÚK a přípravě druhého, které se uskuteční 19. prosince od 10 h. Ing. Jaroslav Dubský z titulu člena ROP a představenstva KZ a.s. informoval o prvních jednáních těchto orgánů. Místostarosta Bystřan Antonín Kamenský se pochlubil tím, že obec dosáhla počtu 2 tisíc obyvatel a bude moci požádat o statut městyse. V závěru jednání popřál předseda ORČZ všem zastupitelům příjemné vánoční svátky, hodně zdraví, pohody a úspěchů na radnicích v roce 2013
2012-10-30 DISKUSNÍ KLUB S HAJKO KOZLEM
Jitka Hanousková
Tématem dalšího pravidelného Diskusního klubu v Teplicích byly Zkušenosti z regionálních voleb Die Linke a KSČM. Poslanec EP Ing. Jaromír Kohlíček, CSc. v úvodu diskusního klubu připomenul pěkné výsledky KSČM v prvním kole voleb do senátu. Sám se aktivně podílel na kampani kandidátů Homolky, Sachetové, Dubského a dalších. Druhé kolo bylo již horší, mnoho našich členů neví,že je volba senátorů dvoukolová. Pak představil poslance saského zemského sněmu Hajko Kozla, který informoval o volbách v Sasku a dalších spolkových zemích, které budou v příštím roce. Vysvětlil tamní volební systém, který je odlišný od našeho. Mají složitější úkoly, menší počet členů v regionu. Volební kampaň dělají podobně jako u nás, agitace pomocí plakátů a tiskovin, některé materiály dostávají z centra, další akce vymýšlejí ve své oblasti. Je také patrná změna myšlení, ubývá hlasů pro velké strany a protestních , které pomohly třeba neonacistům, těm zbylo už jen tvrdé jádro voličů, nebo pirátské straně. Na dotaz, jak Němci podporují EU v její politice udržení za každou cenu a další rozšiřování, sdělil, že jim kancléřka Angela Merkelová zaručila nedotknutelnost jejich peněz, které mají naspořené na účtech. Významné je také, že levicové strany v EU umí spolupracovat a jsou schopné se dohodnout na společném postupu, což pravice neumí, každý si trvá na svém, až se úplně rozhádají. Europoslanec navázal zkušenostmi z voleb v Lotyšsku a Řecku a dotkl se i otázky Slováků. Poukázal na ekonomické výsledky Německa, které se pomalu dostává z recese, ekonomika jde o krůček dopředu, nezaměstnanost klesá. Německá kancléřka Angela Merklová sice také odbourává sociální jistoty, ale pomalu a ne tak násilně jako naše pravicová vláda. Hovořilo se samozřejmě i o úspěchu KSČM ve volbách do KZ, kde se rýsuje možnost mít jako první v republice rudého hejtmana a o souboji Jaroslava Dubského s Jaroslavem Kuberou o křeslo senátora. Účastníci DK vybrané téma označili za zajímavé, super, pěkné. Hajko Kozel spojil návštěvu Teplic s účastí na Mezinárodním festivalu dětí a mládeže PODZIMNÍ POHÁDKA, nad nímž má patronát europoslance J. Kohlíček a s projednáním participace dětí ze Saska na této mezinárodní akci.
2012-10-10 Rozhovor Haló novin
s vedoucím kandidátem KSČM v Ústeckém kraji
OLDŘICHEM BUBENÍČKEM
Nedávno jste se zúčastnil speciálu Otázek Václava Moravce. Jako v jediném kraji ČR se v něm mohl představit i kandidát z krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Proč právě v Ústeckém kraji?
Asi by se dalo zjednodušeně říci vysoká nezaměstnanost, velký příliv sociálně slabých a málo přizpůsobivých osob, vysoká kriminalita, soužití majority s minoritou. V těchto složitých situacích lidé často hledají jednoduchá řešení, která na první pohled vypadají lákavě a účinně. Potom si neuvědomují, že pochodující lidé v černých košilích nejsou řešením.Nebylo to vaše první televizní vystoupení v podobných debatách. Překvapilo vás něčím?
To, že zástupci pravicových stran ODS a TOP 09, které jsou rozhodujícím článkem protilidové vlády, veřejně deklarují odpor ke KSČM, jistě překvapit nemůže. Ostře s tím kontrastoval realistický přístup sociálnědemokratické hejtmanky a zástupce Severočechů. I na těchto zdánlivě jednoduchých momentech se dá vyčíst, kdo má zájem na rozvoji kraje a kdo chce dělat jen politiku. Co bylo pozitivní, tak určitě velice kultivované publikum. A trochu mě překvapilo, že se nehovořilo o limitech těžby uhlí nebo o středním školství.V závěru jste něco slíbil ? co a proč právě to?
Slíbil jsem vytvořit poradní orgán hejtmana pro seniory a osoby zdravotně postižené. Sice jsem za to byl kritizován i mezi svými, ale myslím si, že kandidáti na hejtmana mají dávat seriozní sliby a za druhé, tato veliká skupina lidí je v rámci společnosti nejzranitelnější a potřebuje pomoc.V něčem jste se shodl s ČSSD, v něčem s ODS. Jak vlastně hodnotíte končící volební období?
Pokud vezmeme přímo krajské zastupitelstvo, tak si myslím, že práce byla na slušné úrovni, jednotlivé kluby volebních stran se respektovaly, vše se řešilo klidně a slušnou formou. Byla řada hlasování, kde se hlasovalo průřezem všech čtyř stran, například balíček opatření k řešení složité sociální situace a kriminality, hromadná doprava, optimalizace školské soustavy, stipendia pro vybrané učební obory. Naopak realizace volebního slibu sociální demokracie o poplatcích ve zdravotnictví se mohla uskutečnit pouze díky hlasům zastupitelů KSČM. Pro nehlasovali v prvním kole ani zastupitelé ODS ani Severočechů.Co je největší problém Ústeckého kraje?
Ty problémy jsem vyjmenoval již na začátku našeho rozhovoru, ale vše se odvíjí od vysoké nezaměstnanosti. Poslední aktuální čísla jsou míra 13,2 procenta a téměř 60 tisíc úředně evidovaných lidí bez práce. Kolik je ve skutečnosti asi nikdo neví. A téměř polovina těchto lidí má pouze základní vzdělání a pro ně není prakticky žádná nabídka volných míst. Z toho potom plynou sociální problémy, vyloučené lokality, kriminalita od drobné až po násilnou trestnou činnost. A na řadě míst také problematické soužití majority s minoritou. Pokud se jedná o rómskou komunitu, zde se musí začít u dětí. Musí chodit do školy, na to musí dohlížet škola spolu se sociálními odbory městských úřadů, a musí se snažit dosáhnout alespoň výučního listu. Pokud se nezlepší vzdělanost, budou Romové, podle mého názoru, stále na okraji společnosti.Kraj však má jen omezené pravomoci, co opravdu vyřešit může?
To máte plnou pravdu, hospodářská situace se odvíjí od politiky vlády. Ta je špatná, nahrává bohatým a snaží se vydělat na chudých a nejchudších. Nyní se rodí plán zaměstnanosti, který si klade za cíl dosáhnout do roku 2020 v kraji průměrné republikové nezaměstnanosti. Jsem členem pracovní skupiny a musím říci, že jsme teprve na začátku. Ale na druhé straně musíme říci, že Ústecký kraj je největším zaměstnavatelem v kraji. Jen Krajská zdravotní má přes šest tisíc zaměstnanců, další tisíce jsou ve školství, sociálních službách a další organizacích kraje.Co je prioritou KSČM v nadcházejících volbách?
Máme čtyři priority – zaměstnanost, zdravotnictví, hromadnou dopravu a školství. Ale celý volební program, který jsme rozdělili do deseti oblastí a je zpracován přehledně stručně, je programem, který může sloužit drtivé většině občanů kraje. K občanům voličům se dostal dvěma způsoby, jednak přes volební noviny do schránek, a jednak při roznosech v podobě skládačky. A nesmím zapomenout na dostavbu dálnice D8 přes České středohoří. Sice se jedná o státní stavbu, ale trpí za ní kraj a hlavně jeho občané.Dvakrát jste kandidoval do Senátu, letos jste poslali do boje Jaroslava Dubského. Jak vidíte jeho šance
Máte pravdu, dvakrát jsem kandidoval do senátu a dvakrát skončil ve druhém kole… Proto jsme hledali kandidáta, který dokáže nejen postoupit do druhého kola, ale v něm se prosadit a post senátora získat. Městské organizace Dubí a Krupka navrhly Jaroslava Dubského, který je jako místostarosta 14ti tisícového města v teplickém okrese dostatečně znám, má potřebné vzdělání. Já věřím, že se ve druhém kole prosadí a bude platným členem horní komory parlamentu.A na závěr jedna netradiční otázka: Co říkáte na to, že Občanské sdružení Moře klidu přišlo s myšlenkou jak ze sci-fi filmu a chce zatopit bývalé severočeské doly slanou vodou z Baltského moře?
Fantazii se meze nekladou, ale realita je někde úplně jinde. Myslím, že pro ráz krajiny bohatě stačí to, co je v rámci rekultivací naplánováno a co je již v některých částech realizuje. Napouští se jezero Most, které bude větší než Máchovo a po vytěžení vznikne další velké jezero na lomu Bílina. Ale z toho mě již hlava bolet nebude, to bude někdy za 50 let. Těžba krajinu změnila, třeba na místě obce Radovesice a okolních menších je dnes plně rekultivovaná Radovesická výsypka, kde je na 600 milionů kubíků hlušiny. Česká rekultivační škola má ve světě výborný zvuk, a tak jednou zde bude sice jiná, ale stejné krásná krajina jako dříve. A můžeme si také připomenout, že první primitivní těžba uhlí na území Bíliny je z roku 1789. A to je tradice, která se nedá přehlédnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *