KSČM - Ústeckého kraje. KSČM - centrální.

POJĎTE S NÁMI PŘIVÍTAT JARO

Turistický oddíl TJ Lokomotiva Teplice pořádá ve spolupráci s Domem dětí a mládeže v Teplicích, již 36. ročník výletů na nejvyšší horu Středohoří a to již v sobotu 18. 3. 2017. Zveme proto všechny příznivce procházek a pochodů k účasti na čerstvém vzduchu, na které většinou všichni dlouho vzpomínají.
Prezentace je v sobotu 18. 3. v tělocvičně „Domu dětí a mládeže“ v Teplicích, kde si vyberete délku trasy podle vlastní chutě či kondice. Pokud si vyberete nejkratší na 12 km, stačí přijít do 8,30 hodin, neboť autobus, který Vás odveze na start do Žalan, odjíždí v 9 hod. Na 18 km se musíte dostavit nejpozději do 7,30 hodin, protože autobus na start do Kostomlat odjíždí již v 8 hod. Pro naše vlastní děti oddílu a opozdilce existuje poslední možnost odjezdu v 10,00 hod. Do těchto časů se musíte stačit přihlásit, zaplatit jednotně 30,- Kč za osobu, převzít podrobnější popis trasy a dojít 100 metrů k autobusu do Celní ulice.
Kategorie zdatnějších turistů vyrazí s našimi členy rovnou pěšky opět podle výběru na 26, 36 a 50 km. Všichni ze všech tras dojdou na Milešovku, kde je hlavní kontrola, možnost koupit si občerstvení a za příznivých okolnosti si z rozhledny prohlédnou kousek našeho krásného kraje. Samozřejmě pokračují zpátky do Bořislavi, kde je cíl všech tras. Zde každý, kdo řádně absolvoval trasu, obdrží za svou námahu pozornosti, které daleko přesahují investovanou částku. Ve startovném je všem totiž započítáno jízdné autobusem, vkusný diplom, porcelánové překvapení, drobné propagační materiály (například i mapa města či okolí). Těm, kteří vyrazili už z Teplic pěšky, navíc ještě textilní pozornost oddílu. Kromě toho se dočkáte i pozornosti ve formě čerstvého pečiva.
Neumíme dopředu garantovat počasí, proto si sami musíte poradit s oblečením včetně pláštěnky do případného deště. Však každý sleduje předpověď počasí v televizi, že? Co ještě doporučujeme, alespoň pro nejdelší trasy, mít prostou turistickou mapu Středohoří. Dnes nás často překvapí u někoho vybavení GPS, což někteří dříve narození ani neznají.
Poněkud nás zaskočila zavřená hospoda v Žalanech, ve které již nemáme možnost ukončit oblíbenou akci. Obdobně je uzavřena již poslední restaurace v Milešově a restaurace na Milešovce.
Je zde však otevřené staré poctivé tradiční občerstvení.
Díky porozumění a vstřícnosti Obecního úřadu v Bořislavi jsme získali azyl v klubovně přímo v obci, kde je možné ukončit akci turistů v příjemném a důstojném prostředí. Jako vždy je to vždy záležitostí osob, takže turistický oddíl je již předem vděčen starostovi a pracovníkům úřadu za milé přijetí, na které jistě nezapomene při vyhodnocení průběhu akce pro občany Teplic a návštěvníků z jiných krajů. Všichni máme přeci stejný zájem o propagaci našeho kraje.
Po rozloučení s ostatními účastníky výletů se všichni vydají na nedalekou zastávku železnice k vlakům pro odjezdy domů ať již směrem do Teplic nebo Lovosic. Co Vám nikdo již nevezme, je krásně prožitý den mezi dobrými lidmi v nádherné přírodě našeho kraje, často i s příjemnými prožitky, což je předpokladem pro to, že se zase mezi nás vrátíte i na jiných akcích.
Pokud se budete chtít dozvědět více, naleznete na internetu pod Lokomotivou Teplice a oddílem turistiky jednotlivé akce pro veřejnost, ale i cca 50 výletů pro členy oddílu, kterých se může zúčastnit také každý. Těšíme se na Vás!

Pro zvídavější pár postřehů již předem:
Milešovka (německy Milleschauer nebo Donnersberg) je nejvyšší hora Českého středohoří. Její vrchol leží ve výšce 836,5 metrů nad mořem. Milešovka je jako dobře přístupný vrchol s vynikajícím výhledem turisticky velmi atraktivní již od 19. století a je hojně navštěvována. Značené turistické trasy vedou z Velemína, Bílky, Černčic a Milešova. Na vrcholu je o svátcích v turistické sezóně obvykle dostupné občerstvení, rovněž se zde nachází řada informačních tabulí věnovaných historii meteorologické observatoře, které znalec a milovník Českého středohoří, německý přírodovědec a cestovatel Alexander von Humboldt označoval za 3. nejkrásnější vyhlídku na světě. Milešovka je považována za největrnější horu Česka. (Zdroj: Wikipedia)
Pojďte se s teplickými turisty přesvědčit, zda Alexander von Humboldt o vyhlídce z Milešovky nelhal.

                                                Ing. Kittl Alois